I VAŠE DUŠE SI ZASLOUŽÍ PÉČI !

Mgr., Ing. Kateřina Pavlíková

Zapojila jsem se jako dobrovolník do projektu #delamcomuzu a nabízela jsem bezplatnou pomoc osobám v náročné situaci s ohledem na Koronavirus.

602 464 992
pavlikova.katerina@email.cz

NEBOJTE SE PSYCHOLOGA

20.02.2014 21:01


 

?     Přerůstá pracovní vytížení a stres Vaše možnosti?

?     Zažíváte těžkosti na pracovišti?

?     Cítíte nespokojenost v partnerském soužití?

?     Trápí Vás nízké sebevědomí?

?     Chcete pracovat na sebepoznání a osobním rozvoji?

?     Prožíváte vyčerpání na mateřské dovolené?

?     Máte jiné obtíže?


ALE MÁTE STÁLE OBAVU Z NÁVŠTĚVY PSYCHOLOGA?


OMLUVA nebo OSTUDA?


Kdysi jsem slyšela rozdílnost v pojímání návštěvy u psychologa a lékaře. Zatímco k lékaři chodíme (více či méně) pravidelně a negativní pocity prožíváme s ohledem na diagnózu či oblast našeho zdravotního problému, návštěva psychologa je spíše výjimečná. Zdravotní problém je v tomto případě omluvou pro návštěvu lékaře. Ale psychický problém? Který navíc není viditelný a třeba ho neumíme ani přesně specifikovat? To musí být rozhodně ostuda! Je to opravdu tak? Proč jsme ochotní a schopní jít k zubaři, když nás bolí zuby, ale když se trápíme a v přeneseném významu nás "bolí duše", odbornou pomoc spíše nevyhledáme? V čem je rozdíl?


SÍLA nebo SLABOST?


Neustále jsme konfrontováni s kultemdokonalosti. Média nám prezentují krásné, úspěšné a zdravé jedince. Reklama nám nabízí produkty, které nám jednoznačně pomohou. V lékárně dokážeme utratit nemalé částky za "nákup zdraví". Rychlé životní tempo tak často upřednostňuje léčení příznaků nikoli příčin. Možná si nechceme uvědomit, že naše psychika je s naším tělem úzce spojená a psychické problémy tak ovlivňují naše tělo a zdraví a naopak. Jsme pak v začarovaném kruhu působení psychiky na tělo a těla na psychiku. Ale asi nemáme čas nebo se jen nechceme zamýšlet, proč jsme třeba častěji nemocní apod. Ukázali bychom zřejmě slabost a to dnes není "in". Musíme být dokonalí, musíme vše zvládnout, musíme vypadat perfektně .... Opravdu?
Neukazuje náhodou ochota něco změnit a se svou životní situací něco dělat právě velkou sílu?


CO NEJHORŠÍIHO SE MŮŽE STÁT?


Zkusme se zamyslet nad tím, co riskujeme návštěvou u psychologa? Co nehoršího se může stát? Ztrapním se? Stydím se? Jdu s problémem, který je malicherný? Bude si myslet, že jsem blázen? A nejsem náhodou blázen? Dobrý psycholog Vás nebude soudit, dobrý psycholog se Vám bude snažit pomoci - sám, případně Vám doporučí jiného odborníka. Pokud využijete psychologa, který nespolupracuje s pojišťovnou, Vaše návštěva se nikde neobjeví. Nepotřebujete doporučení a nemáte záznam ve zdravotní dokumentaci. Jak velký je risk návštěvy v porovnání se závažností Vaší situace, ve které setrváte?


PSYCHOLOG JE TAKÉ JEN ČLOVĚK


Opravdu. Psycholog je také jenom člověk. Navíc, pokud budete sami cítit, že Vám spolupráce z nějakého důvodu nesedí, nemusíte se s psychologem
už nikdy vidět. Dle mého názoru tak návštěva psychologa rozhodně není ostuda. Naopak ukazuje na Vaši chuť něco řešit, změnit, zkrátka na sobě pracovat.
Pracovat dokud máte ještě sílu a energii něco řešit, než Vám obtíže přerostou přes hlavu.


Příjemný únor Vám přeje


Kateřina Pavlíková - psycholožka

602 464 992

Info@terapie-pavlikova.cz

www.terapie-pavlikova.cz